Занимљивости о овцама

1. Вуна расте иако се овца не шиша

2004. године је пронађена једна овца на Новом Зеланду која се скривала у пећини шест година како не би морала да се шиша. Када ју је власник коначно уватио, била је ошишана у преносу на националној телевизији Новог Зеланда. Вуне је било  довољно за израду 20 мушких одела.
2015. године је пронађена још једна овца у Канбери (Аустралија) – када је ошишина добијено је читавих 89 килограма руна.
Вуна овци не престаје да расте када се овца не шиша. Овца, у зависности од расе, може произвести између два и 30 килограма вуне годишње.

2. Овце имају периферни вид од скоро 360 степени

 Овце имају правоугаоне зенице које им дају невероватан периферни вид – процењује се да им је видно поље између 270 и 320 степени; људи просечно периферно виде око 155 степени.

3. Горња усна овце 

има изражен жлеб који дели леву и десну страну, назван филтрум. Овце су врло селективни пасари и више воле лишће и оштрице од стабљика, а њихов филтрум помаже им да се приближе земљи, што им даје предност у односу на остале преживаре који не могу да иду тако ниско.

4. Овце се не могу исправити ако су пале на леђа 

Овце се врло тешко исправљају ако су некако пале на леђа. Дакле, ако видите овцу у овом положају, знајте да је вероватно под великим стресом и избезумљена, па јој помозите да се усправи. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment