Pronađen način da se spase OVČARSTVO u Srbiji?

Jedan od višegodišnjih problema u ovčarstvu u Srbiji – neredovan otkup i plasman jagnjećeg mesa, mogao bi biti rešen tokom sledeće godine! Plan je da u narednom periodu bude izgrađen i pušten u rad pogon za klanje i preradu jagnjećeg mesa. Tu izgradnju će finansirati odgajivači ovaca i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Inicijativa za izgradnju prve klanice ovakvog tipa u našoj zemlji potekla je od Udruženja odgajivača ovaca Srbije i trebalo bi da donese bolje tržište za ovčarstvo.

 

skup-uzgajivača-ovaca-u-valjevuSkup uzgajivača ovaca u Valjevu – Foto: Dejan Davidović

Udruženje odgajivača ovaca Srbije u saradnji sa valjevskom Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom i ovčarima iz Kolubarskog okruga, organizovali su skup u tom gradu. Predstavljen je projekat izgradnje klanice, a ovčarima, koji gaje preko 120.000 ovaca od čega je oko 20.000 u matičnom zapatu, ponuđeno je da učestvuju u izgradnji pogona koji će biti u većinskom vlasništvu ovčara.

“Mislim da nema potrebe puno objašavati zašto je nama potrebna ova klanica. Svi mi koji se bavimo ovčarstvom smo svedoci šta se dešava i kakva je trenutna situacija. Imamo nakupce koji otkupljuju jagnjad ne samo po bilo kojoj ceni već i na koji način.“, rekao je Marko Janković, predstavnik  Udruženja odgajivača ovaca Srbije.

Kako ističe, ova klanica je samo početak kojim će zaustaviti pad ovčarstva. Nakon toga bi rešavali problem sa vunom i kožom.

Specijalizovani pogon za klanje i preradu jagnjećeg mesa biće izgrađen u opštini Knić. Ova opština je poklonila parcelu sa kompletnom infrastrukturom, a sama investicija se procenjuje na oko milion evra.

 

ovčarstvoOvčarstvo – Foto: Dejan Davidović

Klanica kao spas za ovčarstvo – Deo sredstava daje Ministarstvo, a deo odgajivači

Samo za izgradnju klanice, kapaciteta 100.000 grla godišnje, sa svom neophodnom opremom potrebno je obezbediti 712.000 evra. Deo sredstava će već u januaru naredne godine obezbediti Ministarstvo poljoprivrede. Preostali iznos treba da obezbede sami odgajivači. Rok za izgradnju klanice je dva i po meseca od potpisivanja ugovora sa izvođačem radova.

“Ovo nije mala investicija, ali potrebno je malo više od pet posto od ukupnog broja odgajivača u Srbiji da učestvuje u akciji koju smo nazvali “Jagnje za spas srpskog ovčarstva“ kako bi izgradili klanicu. To znači da svi izdvojimo jedno jagnje u novčanom iznosu od 12.000 dinara, što je prosečna vrednost jagnjeta težine oko 40 kilograma. Ko je u mogućnosti može i više da uplati. Ja verujem da je to moguće i ostvarivo, jer ćemo time dokazati da nam je potrebna ova klanica.“, naveo je Janković, koji je i sam odgajivač ovaca.

Otkup jagnjadi organizovaće udruženje u mestima gde je veća koncentracija ovčara. U pregovorima su da jedno od njih bude i na teritoriji Valjeva.

Kako je objasnio Janković, klanica će ostvarivati profit koji odgajivači neće deliti već će on biti iskorišćen za druge akcije udruženja.  Odgajivači koji budu učestvovali u izgradnji klanice imaće zagarantovan otkup i najveću moguću otkupnu cenu u odnosu na one koji su samo članovi udruženja. A oni opet veće pogodnosti u odnosu na proizvođače koji nisu članovi.

Preuzeto sa: https://www.agromedia.rs/agro-teme/pronadjen-nacin-da-se-spase-ovcarstvo-u-srbiji/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment