Подршка унапређењу овчарства у Шумадији

„Шумадија је један од највиталнијих, ако не и највиталнији регион у читавој Републици, а пољопривреда може и треба да добије још снажнију подршку државе”, нагласила је начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић на састанку одржаном са представницима недавно основаног Удружења одгајивача оваца са седиштем у Крагујевцу.

Марко Јанковић, председник овог Удружења, као један од највећих проблема истакао је хронично ниске откупне цене, али и нарастајући јаз у ценама између одгајивача, кланичара и дистрибутера, због чега је овчарима неопходна помоћ и подршка.

Ненад Будимовић, секретар за пољопривреду у Привредној комори Србије говорио је о неопходности отклањања извесних системских баријера у делатности, али и истакао велику потражњу на светском тржишту за овчијим и јагњећим месом, јер је реч о артиклу који нема религијске баријере, те веома траженог на блискоисточним тржиштима, али и шире.

Проф. Др Цвијан Мекић са Пољопривредног факултета београдског универзитета истакао је да је овчарство потенцијал и развојна шанса целе Шумадије због великог интересовања за ове производе како у иностранству тако и на домаћем тржишту.

Председник општине Кнић Срећко Илић позвао је чланове овог удружења да посете ту општину, те да договоре конкретне активности, посебно нагласивши добру оријентацију ка финализацији производа за тржиште. Састанак је закључила начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић са конкретним предлозима подршке, пре свега кроз олакшан приступ европским фондовима, али и укључивање ресорних министарстава за пољопривреду и за бригу о селу, као и челника градских власти, подвлачећи да све општине Округа, као и Град Крагујевац, морају да раде на повећавању својих пољопривредних буџета, те да се и одгајивачима оваца, као и пољопривредницима у целини, мора пружити максимална могућа подршка.

preuzeto sa: http://www.sumadijski.okrug.gov.rs/sr_cir/aktivnosti/36-2011-02-27-17-28-27/303-2021-07-28-13-22-45.html

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment