Obećano 50% od države za izgradnju klanice za preradu ovčjeg mesa

Za potrebe UOOS za podizanje klanice obezbeđena je parcela u Ribešu, opština Knić. Uspostavljena je saradnja sa Agencijom za regionalni razvoj u cilju pisanja projekta radi dobijanja sredstava za izgradnju. Advokatski tim SPOS-a je prihvatio da pruži logistiku u načinu organizovanja pravnog lica po kome će poslovati klanica i kompletnu pravnu zaštitu.

Resorno ministarstvo na čelu sa ministrom Branislavom Nedimovićem je podržalo projekat UOOS-a i prihvatilo učešće u njemu sa 50% novčanih sredstava od vrednosti investicije. Buduća klanica biće u vlasništvu članova Udruženja koji prihvate da investiraju u izgradnju iste. Članovi investitori će uvek imati veću cenu i prednost prilikom otkupa.

Šumadijski okrug, opština Knić je izabrana za izgradnju klanice, jer je ravnomerno udaljena od svih krajeva Srbije. Klanica će imati značaja za svakog ovčara, jer će Udruženje UOOS organizovati otkup jagnjadi i ovaca na celoj teritoriji Srbije.

Klanica će sadržati preradu ovčjeg i jagnjećeg mesa i svoje proizvode plasirati na domaćem i inostranom tržištu. Svi procesi u klanici će se obavljati u skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom uključujući i sve standarde koji se primenjuju u klaničnoj-prerađivačkoj industriji.

Način raspodele profita i poslovanja biće jedna od tema naredne skupštine Udruženja.

Vrednost garancije izvođača radova biće određena nakon izrade projekta.

Deo sredstava koji će sakupljati odgajivači, biće sproveden kroz akciju „Jagnje za spas ovčarstva“. Ova akcija podrazumeva da svako ko želi da ima udeo nad vlasništvom klanice može uplatiti sredstva na posebno otvoren namenski račun.

Uskoro će biti sazvana skupština Udruženja na koju su pozvani svi ovčari Srbije da uzmu učešće u ovako važnom projektu, kao i da postave sva pitanja vezana oko klanice.“ – saopštava UOOS.

preuzeto sa: https://www.agrosaveti.rs/aktuelnosti/vesti/obecano-50-od-drzave-za-izgradnju-klanice-za-preradu-ovcjeg-mesa/?fbclid=IwAR0MBYCKL4tSj_KCbVJsM_y6BqN3S7CdV_VUCopXM-xBrVXfH9LTKGibbwQ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment