Klanica ovčijeg i jagnjećeg mesa gradiće se u Kniću – Tek slede dogovori o načinu obezbeđivanja novca

Ilustracija

Ilustracija (Foto: Mehmet Cetin /shutterstock.com)
Upravni odbor Udruženja odgajivača ovaca Srbije obezbedio je lokaciju za izgradnju savremene klanice ovčjeg i jagnjećeg mesa u šumadijskoj opštini Knić. Plan je da klanica počne sa radom do septembra 2023. godine, a njen kapacitet iznosiće i do 100.000 jagnjadi godišnje, prenela je RTV.
Kako su za eKapiju rekli u Opštini Knić, procene su da će radovi koštati od 1,2 do 1,5 mil EUR, ukoliko ovčari obezbede polovinu sredstava, jer je Ministarstvo poljoprivrede obećalo da će država dati drugu polovinu.
– Ovčari tek treba da se dogovore o načinu obezbeđivanja novca. Jedan od predloga bio je novčana protivrednost jagnjadi. Vlasnici stada do 300 grla davali bi jedno, do 500 grla dva, preko 1.000 grla tri jagnjeta. Međutim način obezbeđivanja novca nije dogovoren na poslednjem sastanku kojem je prisustvovala zamenica predsednika opštine Knić, Tanja Nikolić Gavrilović. Ni rokovi nisu precizirani – kažu u Opštini Knić.
– Opštinske subvencije dobijali su mladi bračni parovi koji se bave stočarstvom, a u završnoj je fazi osnivanja Ovčarske zadruge u selu Bare. Otvaranje klanice obezbedilo bi nova radna mesta, prihode u budžet i siguran plasman gotovih proizvoda od jagnjećeg i ovčijeg mesa u zemlji i inostranstvu za odgajivače i sa teritorije opštine Knić – poručuju za eKapiju.
preuzeto sa: https://www.ekapija.com/news/3452085/klanica-ovcijeg-i-jagnjeceg-mesa-gradice-se-u-knicu-tek-slede-dogovori
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment