Inicijativa iz Kragujevca za izgradnju nacionalne klanice za ovce!

Udruženje odgajivača ovaca Srbije u Kragujevcu formira tim za izradu elaborata o izgradnji nacionalne klanice koja bi rešila problem plasmana i otkupa jagnjadi, prenosi RTV. 

Marko Janković

Udruženje je formirano sa namerom da okupi stočare kojima je zajednički cilj izgradnja nacionalne klanice kako bi se osigurao siguran otkup, ali i formirala stabilna cena. Iako je udruženje relativno mlado, već sada broji blizu 2.000 članova iz različitih krajeva Srbije.
– Radi se o tome da je Udruženje nastalo prouzrokovano jako lošom situacijom u ovčarstvu u proteklih tri godine. Sve je počelo tako što na društvenim mrežama su ljudi direktno krenuli da iskazuju neko svoje nezadovoljstvo zbog jako niske otkupne cene, čak i nemogućnost prodaje vune i onda su tu krenuli komentari šta da radimo, kakva je ovo situacija- rekao je Marko Janković, predstavnik Udruženja odgajivača ovaca Srbije. Prema njegovim rečima, u poslednje tri godine jako je niska otkupna cena radi se o nekih 220, 230 dinara za kilogram, a imali smo čak i jedno vreme cenu od 180 dinara što je van pameti.

Srećko Ilić

Sad u ovom trenutku, možda pre nekih mesec dana je krenula malo da se popravlja cena i mi smo trenutno kao udruženje dobili možda i najjaču cenu u Srbiji od nekih 270 dinara za kilogram s tim što uvek može bolje-kaže Janković.
Opština Knić je opština koja živi od poljoprivredne proizvodnje i prva je pokazala interesovanje za izgradnju nacionalne klanice na njenoj teritoriji. Odabrana je parcela od hektar i po površine, a ušteda je ogromna u startu, jer ova parcela ima propratnu infrastrukturu.

– Ono što mi želimo da ponudimo jeste parcela koja je u ovom trenutku u vlasništvu Republike Srbije i to je javno dobro i naše dobre veze sa Vladom Srbije mislim da su preduslov da možemo da uđemo u realizaciju jednog takvog bitnog projekta. Ono što je takođe bitno je to da nije dovoljna samo parcela. Lokacija je sama takva da se nalazi u staroj industrijskoj zoni, da je ona potpuno komunalno opremljena, struja , voda, sistem za prečišćavanje otpadnih voda, pristupni putevi i to je jedna velika prednost. Za mene je ovo izuzetno dobra ideja i mislim da će ovo ako budemo svi zajedno radili na realizaciji ovog projekta da će ovo vrlo brzo zaživeti i verujem da će to da bude u opštini Knić – rekao je Srećko Ilić, predsednik opštine Knić.

Trenutno se aktivno radi na izradi elaborata o klanici, a sami članovi udruženja kroz izgradnju klanice vide i šansu za izvoz pošto su potrebe inostranog tržišta velike.

Violeta Petrović- Luković, savetodavac za stočarstvo kaže da je potpuno pogrešan pristup jer se „prodaje primarni proizvod“.

-Znači živo jagnje, u kamion i ono ide dalje negde, e to je naša najveća greška i mi smo rešili da tu grešku ispravimo, da od primarnog proizvoda napravimo neki drugi proizvod sa dodatnom vrednošću. Naravno krećemo sada sa pripremama za izgradnju klanice za članove udruženja i sve zainteresovane koji hoće da nam se pridruže, a samim tim radimo i elaborat koji se odnosi na opremljenost klanice, zaštitu životne sredine, primenu HASAP sistema, sve ono što je potrebno da ima jedna savremena klanica- kaže Petrović Luković.

Violeta Petrović Luković

Ona ističe da „poenta jeste u tome da poljoprivredni proizvođači, odgajivači ovaca prodaju svoju jagnjad po većoj ceni kako bi imali veću zaradu, jer nije primarno da granična industrija ide na gore a naš primarni proizvođač pada , nema dodatnu vrednost i jedva opstaje“.

– Mi imamo taj disparitet u ceni gde klaničari, vlasnici restorana mogu da zarade određeni novac dok odgajivači imaju stvarno jako nisku cenu tako da jedini izlaz iz te situacije bila bi izgradnja te nacionalne klanice gde odgajivači kada dobiju to jagnje, kada ono stekne potrebnu kilažu nemaju potrebe da razmišljaju da li će imati i kome da prodaju već znaju da odmah sutra mogu da odvezu to jagnje u klanicu koja je u njihovom vlasništvu – kaže o ovom problemu Marko Janković.

Cilj je da odgajivači ovaca imaju siguran otkup, tržište i stabilnu cenu koja je bi pratila troškove proizvodnje ali i zaradu. Samim tim otvorila bi se mogućnost i za nove odgajivače koji bi u startu imali interes da se bave ovčarstvom.

U saopštenju Opština Knić ovim povodom kaže se „mogućnost izgradnje nacionalne klanice na teritoriji opštine Knić, projekat od vitalnog značaja kako za Šumadiju, tako i za odgajivače ovaca u celoj Srbiji za čiju realizaciju je opština Knić spremna da pruži svu podršku i logističku pomoć.

-Cilj ovog projekta jeste podizanje cene jagnjećeg mesa, siguran plasman proizvoda kao i unapređenje ovog vida stočarske proizvodnje- kažu Knićani.

ucentar.rs/rtv foto: prinskrin/miloš mitrović

preuzeto sa: https://ucentar.rs/2021/08/07/inicijativa-iz-kragujevca-za-izgradnju-nacionalne-klanice-za-ovce/?fbclid=IwAR11qz8ibp88T8RfwTfYwiyIHyHAmqSkLa-0Ir8Mo75reBCGziV_Hi6N7oY

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment