Dobra prilika za Knić – gradi se klanica ovčijeg i jagnjećeg mesa

Udruženje odgajivača ovaca Srbije okupilo je u Kragujevcu na sednici skupštine udruženja brojne stočare iz različitih krajeva naše zemlje, kako bi se bolje upoznali sa projektom izgradnje klanice za siguran otkup i plasman jagnjećeg i ovčjeg mesa. Glavni cilj je, pored domaćeg tržišta, i izvoz u inostranstvo čime bi se osigurala i veća cena mesa.

Upravni odbor je lokaciju već obezbedio, a plan je da klanica počne sa radom do septembra 2023. godine, a njen kapacitet iznosiće i do 100.000 jagnjadi godišnje.

Procene su da će radovi koštati od 1,2 do 1,5 miliona evra, a ukoliko ovčari obezbede polovinu sredstava, Ministarstvo poljoprivrede obećalo je da će država dati drugu polovinu.

– Mi jesmo ušli u priče oko nabavke sredstava preko različitih fondova, ali suština jeste u tome da odgajivači moraju da budu vlasnici klanice. Da bi bili vlasnici klanice oni moraju da daju svoj udeo, tako da se sada dogovaramo oko udela, i to je neka završna faza u radnjama do momenta izgradnja klanice – kaže Violeta Petrović- Luković, savetodavac za stočarstvo.

– Ovčari tek treba da se dogovore o načinu obezbeđivanja novca. Jedan od predloga bio je novčana protivrednost jagnjadi. Vlasnici stada do 300 grla davali bi jedno, do 500 grla dva, preko 1.000 grla tri jagnjeta. Međutim način obezbeđivanja novca nije dogovoren na poslednjem sastanku kojem je prisustvovala zamenica predsednika opštine Knić, Tanja Nikolić Gavrilović. Ni rokovi nisu precizirani – dodali su u Opštini Knić.

Kada je reč o značaju za opštinu Knić, navode da je poljoprivreda osnovna delatnost u opštini, te da je stočarstvo veoma razvijeno, jer ovde ima najviše grla krupne stoke u Šumadiji.

– Opštinske subvencije dobijali su mladi bračni parovi koji se bave stočarstvom, a u završnoj je fazi osnivanje Ovčarske zadruge u selu Bare. Otvaranje klanice obezbedilo bi nova radna mesta, prihode u budžet i siguran plasman gotovih proizvoda od jagnjećeg i ovčijeg mesa u zemlji i inostranstvu – dodali su u opštini.

– Mi imamo velike kapacitete za uzgoj ovaca, a samim tim i kapaciteta za proizvodnju ovčijeg i jagnjećeg mesa, i ono što se sada dešava je činjenica da se izvoze živa jagnjad, međutim početkom rada klanice i to će se promeniti i biti potpuno drugačije, jer će doći do toga da se izvozi i plasira jagnjeće meso koje je vrlo traženo u svetu – kaže Nenad Budimović, sekretar udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije.

Trenutno je izvoz ovaca skroman i iznosi oko 130 000 žive jagnjadi. Otvaranjem klanice izvoziće se meso i prerađevine, a već sada vlada veliko interesovanje inostranih zemalja poput Turske i Italije.

preuzeto sa: https://www.agrotv.net/dobra-prilika-za-knic-gradi-se-klanica-ovcijeg-i-jagnjeceg-mesa/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment